Interessante vissen in de wereld

Vissen zijn net zo divers als de mens. Ze komen in allerlei vormen, kleuren en maten voor. Net als hoe je zeer interessante mensen hebt, heb je ook interessante vissen. Maar wat maakt een vis nou interessant? Nou hij moet er natuurlijk uniek uitzien. Een tweede categorie is wat zo een dier allemaal kan. Laten we, gelet op het bovenstaande, enkele opvallende waterbewoners onder de loep nemen.

De vangtandvissen of Anoplogaster cornuta

Interessant ziet deze waterbewoner er in elk geval wel uit. Alhoewel interessant in deze context niet bepaald staat voor mooi. Zijn naam vangtandvis onthult al een opvallend kenmerk over zijn uiterlijk: zeer opvallende uitstekende tanden die dienst doen als één of ander gevaarlijk vangvoorwerp. Zijn kop is hierdoor zeer groot in verhouding tot de rest van zijn lichaam. Dankzij deze grote kop kan hij prooien vangen die net zo groot zijn als zichzelf. Hij behoort tot de schubachtigen en wordt ongeveer 18 cm. Hij is verder een diepzeevis en wordt gevonden in tropische en gematigde wateren.

De Lepelsteur of Polyodon spathula

Deze is ook zo een vis die zijn naam te danken heeft aan een uiterlijk kenmerk: hij heeft een platte en vooral lange snuit die doet denken aan een lepel. De lengte van deze snuit bedraagt wel de helft van zijn totale lichaamslengte, die 1.50 meter is. Het bijzondere aan de Lepelsteur is zijn manier van eten: hij maakt gewoon zijn bek wijd open en laat het voedsel (plankton) gewoon erin lopen. Hij zeeft zijn eten als het ware uit het water. De kuit van de lepelsteur is zeer gewild en wordt gebruikt voor het fabriceren van kafiaar. Hij is een zeevis en behoort tot de steurachtigen. Ze komen voor in de grote meren van Noord Amerika en worden daarom ook wel Amerikaanse speuren genoemd.

De blobvis of Psychrolutes marcidus

Deze vis heeft de twijfelachtige eer bekend te staan als de lelijkste vis ter wereld. Dit is misschien de reden waarom hij altijd zo sip oogt. Hij heeft een flinke bolle neus of snuit en mondhoeken die naar beneden hangen. Hij mag misschien onfortuinlijk eruit zien maar hij heeft wel een goed drijfvermogen. Dit dankt hij aan zijn gelatine-achtig blubberig lichaam. Hij wordt ongeveer 30 centimeter en leeft in de diepzee voor de kusten van Australië en Tasmanië. Aangezien hij in grote diepten leeft, is een zwemblaas niet nuttig en is zijn lichaam juist uitgerust om te drijven. Hij bespaart hierdoor veel energie, aangezien hij nauwelijks beweegt.

Wist je dat je zelfs kan gaan gokken in de oceaan? Heel wat slot machines hebben een vis of oceaan thema.