Mijn liefde voor vissen…

Als echte visliefhebber, liefhebber van koraalriffen en alles wat er onder water leeft kan een duikbrevet natuurlijk niet uitblijven. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het sportduiken niet gevaarlijk en zeker niet ingewikkeld. Iedereen met een goede gezondheid kan leren duiken. Samen met mijn vriendin ben ik 10 jaar geleden naar Dahab in Egypte gegaan en daar hebben we ons eerste PADI duikbrevet gehaald. Bij het gerenommeerde Poseidon Divers bleek het ook nog eens mogelijk de cursus volledig in het Nederlands te doen. Roos heeft ons niet alleen de technieken van het duiken bijgebracht. Zelfs tijdens de cursus werden we al getrakteerd op de prachtige koraalriffen en maakten we kennis met de meest geweldige gekleurde vissen van de Rode Zee.

Mooie plekken om vissen te bewonderen

Zeker 1 week per jaar gaan wij terug naar deze speciale plek. Altijd bezoeken we het geweldige huisrif van Poseidon Divers waar een enorme diversiteit aan vissen te bewonderen zijn. Koraalduivels, vlindervissen, schorpioenvissen, kogelvissen en grote groepen doktersvissen trekken ongestoord aan je voorbij. In het gras leven zeepaardjes, naaldvissen en kleine kolonies anemoonvissen. Met een beetje geluk kan je hier ook zeeschildpadden, pijlstaartroggen en reuze murenen voorbij zien zwemmen. De iets verder gelegen duikstek “The Islands” is ook een unieke plek die je zeker moet bezocht hebben. Drie koraaleilanden herbergen een waar doolhof met meer dan 50 verschillende soorten koraal. Wanneer je besluit om naar Dahab te gaan, kunnen wij je Poseidon Divers van harte aanbevelen. En Roos is naast een geweldige instructrice een uitmuntende gids die je meevoert naar de meest prachtige plekken onder water!

Duiken in Nederland

Maar ook in Nederland valt heel veel onder water te zien en te beleven. Mijn zaterdagochtend start al jaren met een duik in een van de prachtige duikstekken die ons land rijk is. Zodra de duikuitrusting in de achterbak van mijn speciaal hiervoor aangeschafte en ingerichte bestelwagen geplaatst is begint mijn bloed al te kriebelen. Samen met mijn duikbuddy trekken we er altijd vroeg op uit om het Nederlandse onderwaterleven in kaart te brengen. En of we nu duiken in de nabij gelegen Vinkeveense Plassen of in de Oosterschelde, er valt altijd wel wat te beleven. Gewapend met zaklamp en mijn kostbare onderwater camera leggen we alles vast wat we tegenkomen. In tegenstelling met wat de meeste mensen denken krioelt het in onze Nederlandse wateren van de krabbetjes, kreeftjes en zijn er enorm veel verschillende soorten vissen in het koude Nederlandse water te vinden. Mijn lievelingsvis is echter de Kamfa vis. Een tropische vis die je nooit in ons water zult tegenkomen.