De Kamfa Vis

Een van de allermooiste en meest interessante vissen in de wereld is voor mij de Kamfa vis, beter bekend onder de Engelse naam Flowerhornfish. Deze aparte en vrij komisch uitziende vis heeft een heel bijzondere oorsprong. Van origine komt de vis uit Maleisië. Het is een zogenaamde ’man-made’ vis, een vis die niet in de natuur voorkomt maar is ontstaan door het kruisen van andere vissen.

Het ontstaan van de Kamfa vis

De Flowerhorn fokkerij dateert uit 1993. Maleisiërs bewonderden vissen met uitstekende bulten op hun kop, zoals de Karoi of ”oorlogsschepen”. Het licht uitstekende voorhoofd en de lange staart van deze vis werden in de Taiwanese samenleving gezien als een geluksbrenger. In 1994 werden de rode duivel cichlide (genus Amphilophus) en de hybride bloed papegaai cichlide geïmporteerd van Taiwan naar Maleisië. Hiermee ging men experimenteren in het fokken, waaruit de eerste flowerhornvissen werden geboren.

In 1995 werden de Flowerhorns verder gekruist met de Human Face Red God of Fortune, en hieruit ontstond een geheel nieuwe soort die de naam vijfkleurige God of Fortune ontving. De vis werd al snel razend populair onder de aquaria houders, vanwege zijn uniek voorkomen en de prachtige kleuren. In 1998 werd de Greenish Gold Tiger uit Midden-Amerika geïmporteerd en met de Jin Gang Blood Parrot uit Taiwan gekruist. Deze kruising leidde tot de eerste generatie Hua Luo Han flowerhorn, die de voorouders zijn van de nu bekende Kamfa vis.

Het fokken van de Kamfa vis

Ondanks zijn prachtige voorkomen worden de Flowerhorns om een aantal redenen door sommige hobbyisten en milieuzaken bekritiseerd. De enorme belangstelling voor deze aquariumvis resulteerde in reusachtige fokkerijen. Toen de vraag minder werd, werden grote hoeveelheden in het wild in Maleisië gedumpt, waar ze rivierachtige ecosystemen verstoorden. Er is ook kritiek geweest op het plaatsen van de door de mens gecreëerde Flowerhorn in de vistax, die gereserveerd is voor de identificatie van de in de natuur aangetroffen vissoorten. Deze praktijk kan de identificatie van soortgelijke cichliden bemoeilijken. Het fokken met zuivere bloedlijnen is al bijna onmogelijk geworden omdat het oorspronkelijke genetische materiaal door al het wildfokken nagenoeg verloren is gegaan. Het fokken met bewust genetische veranderingen aanbrengen, draagt ook bij aan de commerciële vraag naar nieuwe soorten vis. Dit leidt allemaal tot twijfelachtige praktijken, zoals het fokken van anatomische misvormingen. Wat al jarenlang gebeurd bij de goudvisfokkerij.