Hoe je een vis voor je aquarium kiest

Alvorens je besluit een aquarium te nemen, is het van groot belang eerst genoeg informatie hierover te verzamelen. Dit voornamelijk om de overlevingskansen van je vis(sen) te vergroten en daarnaast ervoor te zorgen dat zij in een prettige omgeving wonen.

Zoetwater- /zoutwatervissen

Niet alle vissen kunnen onder dezelfde omstandigheden leven. Allereerst wordt er een onderscheid gemaakt tussen zoutwatervissen en zoetwatervissen.

Zoutwater-/ zeewatervissen, leven in zeewater en hetzelfde geldt voor de tropische of zoetwatervissen, die in zoetwater leven. Verder is het belangrijk te weten wat de gewenste leefomstandigheden van de vissen zijn. En welke levensomstandigheden jij het makkelijkst kan creëren. Wat je zou moeten weten over de juiste levensomstandigheden zijn bijvoorbeeld, de waterwaarden, PH waarde, temperatuur, de gewenste inrichting voor elke vissoort etc.

Grootte

Verder is het belangrijk te weten wat de verhouding is tussen de maximale grootte van de vis en de aquarium. Sommige aquariumhouders hanteren de vuistregel 1.5 gallon water voor de eerste vis, en voor elke vis die daarna volgt, geldt 1 gallon water voor elke inch. Zo zijn er ook andere regels volgens welke een aquarium bewoond moet worden. Deze vuistregels zijn echter niet altijd toe te passen. Het hangt allemaal weer af van de soort vis in je aquarium. Sommige vissoorten hebben meer beweegruimte nodig dan andere, daarnaast heb je vissen die meer afval maken. Voor dit soort vissen is het altijd belangrijk na te gaan wat de specifieke vereisten zijn om zo een vis te houden.

Soorten vissen

Een andere reden waarom het niet verstandig zou zijn om alle soorten vissen te combineren, is dat je toevallig roofvissen en prooivissen in 1 aquarium doet. Dit met alle nare gevolgen van dien. Ook zijn er vissen die erg territoriaal zijn, en grag hun eigen plek in de aquarium hebben. In een aquarium met vissen die graag op onderzoek uit gaan, kan dit ook voor problemen zorgen. Het levert namelijk stress op welke kan leiden tot ziekten met fatale afloop voor je vissen.

Doet het lezen over vissen je honger krijgen, lees dan ook mijn favoriete visgerechten!